Fråga experten

Fråga: 

Hej DaySpa! Vad betyder icke-komedogen? Tack på förhand.

Mvh, Johan

Svar: 

På många fina hudvårdprodukter står det icke-komedogen. Men vad betyder icke-komedogen? Den lättaste och kortaste förklaringen skulle väl vara, täpper inte till porer. En icke- komendogen produkt framkallar alltså inte pormaskar.

Är man aknebenägen ska man vara mycket noga med att bara använda icke-komedogena produkter. De flesta produkter som är avsedda för en aknebenägen hud innehåller inte ingredienser som täpper till. Men en del krämer och make-up produkter innehåller oljebaserade ingredienser som kan vara mycket problematiskt för personer med en problemhy.

Många är medvetna om det här och väljer att avstå från mineralolja som är starkt komedogent (portilltäppande) men ibland kan vissa tillverkare dölja innehållet av mineralolja genom att kalla det för t.ex. emollients som står för mjukgörande medel. Är du osäker, fråga hellre än att pröva. Vissa vegetabiliska oljor som avocadoolja och jordnötsolja har också visat sig vara starkt komedogena. 

Beteckningar som t.ex oljefri (oil-free) har ingen betydelse för om produkten täpper igen porerna eller ej, det ska stå icke-komedogen, non-comedogen, non-comedogenic, non-acnegen eller non-acnegenic på produkten för att du ska vara säker.

På DaySpa har vi noga valt ut rena märken som låter huden andas.


Fråga: 

Hej DaySpa,
Tack för bra info. Jag undrar helt enkelt varför man får akne?
Mvh, Adrian

Svar:

Det finns många orsaker till varför vissa drabbas av akne, både inre och yttre. Men det finns fyra orsaker som är det allra vanligaste och jag ska ge dig lite tips där. Akne p.g.a födoämnesallergi, genetik m.m. kommer jag skriva om längre fram. 

De fyra vanligaste orsakerna.
• En allt för hög talgproduktion
• Porer som är tilltäppta
• Bakterier
• Hormoner i obalans

För hög talgproduktion 

Du kanske just nu befinner dig i tonåren då hormonet testosteron produceras. Vissa är mer känsliga för det här hormonet och drabbas då värre. Det kan också vara så att du själv ökar din talgproduktion p.g.a. av att du använder för uttorkande produkter. När du har något så uttorkande som t.ex. alkohol i ditt ansikte reagerar huden i försvar och börjar då producera mera talg för att skydda sig mot uttorkning. Kanske känner du dig sträv, fnasig och yttorr men under jobbar huden för fullt med talget. Det finns bra talgbalanserande produkter på marknaden, men var noga med att du inhandlar dessa hos din auktoriserade hudterapeut eller läkare för att vara säker på att du får rätt produkter.

Porer som är tilltäppta

Här kan du göra en hel del. Den övre delen på talgkörteln har en trång gång ner i din hud, den här gången kan proppas igen med gamla hudceller. Peeling är något att rekommendera i de flesta fall. Men är det så att du har en inflammerad akne eller kanske är känslig i huden är det inte att rekommendera då du kan förvärra tillståndet. Men det gäller främst kornpeelingar, (alltså sådana som känns och rivs en aning). Använd då hellre en enzympeeling som jobbar av sig själv då du bara lägger den som en ansiktsmask. Även produkter med aha som löser upp det yttersta hudlagret är att föredra. En annan sak att tänka över är din hudkräm. Är den verkligen bra? Bara för att någon annan tycker att den funkar på henne eller honom så kanske den ger just din hud problem. Det finns tyvärr mängder med mindre bra hudkrämer där ute som täpper till porerna. Fråga din hudterapeut så kan hon eller han ge dig personliga råd. Hur är det med ditt smink? Använder du smink, så är att rekommendera sådant smink som låter huden andas t.e.x rent mineral smink. Tänk även på att färgen röd som vi gärna har på kinderna kan med sitt pigment öka talgproduktionen och täppa till. Byter du sängkläder ofta, sover alltid på samma sida av kudden, mobilen mot kinden osv.? Går du på ansiktsbehandlingar tillräckligt ofta. Jag skulle rekommendera minst var fjärde vecka.

Bakterier

Akne drabbas av en bakterie som heter Propionibacterium acnes. Om du är där och fingrar i ansiktet med inte fullt så rena händer sprids det lätt. Det sprids också lätt under huden om du klämmer på ett ställe och finnen du försöker klämma brister under huden. Händer det (vilket mer ofta än sällan) så hittar finnen en ny väg under huden och tittar upp någon annanstans. Inte sällan blir en finne till två tre om vi går för hårt på. Är det så att du är drabbad av en aggressiv akne så rekommenderar jag dig att uppsöka läkare för att få läkemedel. Aknen kan med bakterien leda till smärtande cystor, feber, depressioner och jobbiga ärr. Ibland väntar vissa alldeles för länge med att uppsöka hjälp, främst killar. Det är dumt när det faktiskt finns hjälp att få.

Hormoner i obalans

Oftast är det övergående faser som tonåren, graviditet, tillfälliga hormonpreparat m.m. Men är det så att det är något som faktiskt håller i sig så försök se över vad du kan göra för att balansera dig själv. Stress är en stor faktor. Försök att ge dig själv lugn. Akupunktur är något jag verkligen rekommenderar. Lika så all sorts meditation och yoga. Viktigt är att ha en riktigt bra hudvårdsrutin för att inte förvärra tillståndet då du ligger i riskzon.


Fråga

Hej! Jag undrade bara varför jag får så torra läppar på vintern? Tack!

Mvh, Malin Stenström

Svar

Jag har fått en fråga vid flera tillfällen den senaste veckan om vad man kan göra åt torra läppar. Jag förstår att det kan vara ett jobbigt problem då vi kvinnor gärna fokuserar mycket på läppar. Det ska helst vara plutiga, mjuka och matcha färg med naglar och kläder. Men eftersom huden på läpparna är tunnare än någon annanstans på kroppen så gör det att läpparna lätt blir sköra och spricker när de blir uttorkade.

Det kan finnas många orsaker till att läpparna blir torra. Det kan vara allt ifrån sol, vind, kyla och torr luft. Salt, syrlig och starkt kryddad mat. Olika bakterie- och virusangrepp. Det kan också i vissa fall vara så att du själv orsakar det med att hela tiden slicka på läpparna. Det naturliga skyddet på läpparna kan försvinna då saliven innehåller ett enzym för matsmältning vilket absorberar fukt och kan ge dig torra och nariga läppar. Du kan även få problem om du inte dricker tillräckligt med vatten, blir du uttorkad i kroppen resulterar det ofta med torra läppar som ett tecken på att du behöver få i dig mer vätska. Näringsbrist kan också göra att vi får problem med att bibehålla fukten i läpparna på ett riktigt sätt. Det kan även ibland vara allergi som är orsaken till problemet.

Många försöker lösa problemet snabbt med att använda lipsyl men det är viktigt att vara medveten om att lipsyl i vissa fall förhindrar de torra läpparna från att återfuktas. De känns bättre eftersom läpparna för stunden känns friska men på längre sikt så har man inte löst problemet. 

Enkla tips

Det yttre hudlagret av dina läppar absorberar fukt väldigt lätt, men torkar också ut lika lätt. Solen kan verka väldigt uttorkande på dina läppar. Detta beror på att läpparnas hud saknar melanin och kan då inte blockera några UV-strålar. Därför bör du använda en läppbalsam som innehåller solskyddsfaktor, som ger ett bra skydd mot solen.

Om du är en person som gärna smörjer dina läppar regelbundet, se till att använda ett bra läppbalsam och inte de som innehåller vaselin eller paraffin (mineraloljor) som kan ha motsatt effekt – läpparna blir i stället torrare och du måste smörja på nytt. Det kan alltså göra saken ännu värre, du får ännu torrare läppar än du hade innan. Använd istället produkter som innehåller naturliga ingredienser gjort på vegetabiliska oljor som gör läpparna mjuka sådana oljor brukar bl.a. vara bivax, olivolja och e-vitamin. 

Torra läppar kan bero på uttorkning så att få i sig mycket vätska är viktigt.

Undvik även produkter som kan orsaka allergi. Ibland kan torra läppar vara en allergisk reaktion. Prova att inte använda kosmetika, parfym eller för mycket hårvårdsprodukter och se om läget förbättras.

Det är viktigt att bli av med döda hudceller och det finns olika sätt att försiktigt peela läpparna. Du kan använda en varm handduk eller en tandborste för att försiktigt gnugga bort död hud från läpparna. Man kan även göra egna peelingar med hjälp av socker och honung. I behandling kan man be om en lyxig och supereffektiv läpppeeling och läppmask. Missa inte det. 

Vitaminbrist kan också ge symtom på torra spruckna läppar. Försök att få i dig åtminstone A-vitamin, C-vitamin E-vitamin och B-vitamin.

Ett annat tips är att äta omega 3 och 6. Det ger kroppen naturliga fettsyror och det smörjer huden inifrån. Jag har ätit det i tio år och jag kan helt ärligt säga att jag inte har haft varken torr hy eller torra läppar på tio år. Men jag undviker också att använda onaturligt lipsyl och jag dricker mycket vatten varje dag.


Fråga

Jag har vita runda bollar under ögonen, vad är det? 

Svar

Det kallas för milier och kännetecknas just av vita knottror i ansiktet. Det är talg som är inkapslad i hård bindväv och saknar en poröppning. Ofta sitter dessa vid ögonområdet men de kan även förekomma i övriga ansiktet.

Under mina behandlingar får jag ofta se kunder med milier. Vissa vet om det själva och mår dåligt av det, andra har inte ens märkt av dem. Några har runt hela ögonen, andra någon enstaka ut på kinden eller ögonlock, eftersom de saknar utförsgång ska du ej klämma dessa.

Jag tar bort dem med ett sterilt instrument kallat lansett. En sorts kanyl. Man kan även ta bort dessa med laser. Men enklast är att boka tid hos din hudterapeut  och be denne att ta bort dem. Hudterapeuten öppnar upp huden runt miliern med hjälp av lansetten och klämmer försiktigt ut talget. (Det här skall inte göras själv då det kan orsaka små onödiga ärr)

En stor bov i detta är ofta för feta krämer. Många krämer har för stora molekyler för att de ska kunna gå ner i hudlagerna. Använder man sådan kräm vid ögonen täpper det lätt till. Det är ett ganska vanligt misstag att kunder har smörjt in sin dagkräm även runt ögonpartiet. När de investerat i en bra ögonkräm uppkommer inte milierna något mer. Milier kan även vara ärftligt. 

Ett tips, flera av mina kunder har sett en positiv förändring när de slutat med mjölkprodukter.

En del säger att man kan smörja med jojoba olja för att få bort milier. Jag är riktigt förtjust i jojoba olja och använder det till mycket just för att den inte täpper till, men jag vågar inte påstå att detta funkar. Men vill du pröva så ta en liten droppe och massera in miliern med det några gånger om dagen och förhoppningsvis med tiden mjukas talget upp och kroppen kan ta upp materialet. Men jag rekommenderar mycket hellre att gå till en hudläkare eller en auktoriserad hudterapeut som öppnar upp dem med lansett, kanyl eller tar bort dem med laser.


Fråga

Hej dayspa, är det verkligen viktigt med nattkräm? Mvh, Sofia W

Svar

Både ja och nej. Givetvis kan du använda din dagkräm även på natten men visste du att huden har sin största återhämtningsperiod när du sover. Jag skulle verkligen rekommendera en näringsrik nattkräm för att skämma bort huden liten extra. Kroppstemperaturen är högre under natten, blodgenomströmningen i huden ökar och upptaget av näringsämnen och utrensningen av slaggprodukter går snabbare. Dessutom är cellförnyelsen som mest aktiv runt 01.00 på natten. Därför är det perfekt att skämma bort huden med lite finare produkter just under natten. Djupgående och behandlande produkter får bäst effekt och alla torrisar kan verkligen fuktboosta sin hud.

Så sov med fuktmask, lägg på den där gelen som jobbar på pigmenteringar eller den aktiva ögonkrämen för kråksparkar precis innan du ska sova så har du en större chans att vakna med en jämn mjuk hud som ser yngre ut.


Fråga

Varför ska man använda ansiktsvatten?

Svar

Jag får ofta frågan varför man ska använda ansiktsvatten. Om det nu är fler där ute som undrar så ska jag berätta lite för er varför ansiktsvatten fyller en viktig funktion.

En vanlig missuppfattning som många har är att ansiktsvatten bara är något uppfräschande för huden och inte mer än så, att har man en bra rengöring så behövs det inte. Men det är så fel.

När du rengör ansiktet så öppnas porerna upp på djupet, rengöringsmedel kommer in i porerna (vilket är bra, men det ska inte ligga kvar där) ansiktsvattnen tar bort de sista resterna av smuts och rengöring så dessa inte stannar kvar i porerna för då blir det bara tråkigheter. Det hjälper till att återfukta huden och är utformad på så sätt att det återställer pH- balansen till huden efter rengöring samtidigt som det är anti-inflammatoriskt och porsammandragande. Ansiktsvattnen hjälper också till att ta bort en del kalkrester på huden som ofta finns kvar när man har tvättat sig med vanligt kranvatten. Rester av kalken kan för vissa täppa till porerna.

Ansiktsvattnen förbereder också huden och förstärker effekten av efterföljande kräm då det ger näring till huden och lämnar huden klar och mjuk för bättre absorption av en fuktighetskräm. Har du inte använt ansiktsvatten tidigare så kommer du märka att det inte går åt lika mycket kräm för att bli återfuktad. Ansiktsvattnet ska inte tvättas av utan sjunka in i huden. Jag föredrar i sprayform och använder det flitigt.

När du väljer ansiktsvatten så kika noga efter att det inte innehåller någon som helst alkohol. Det fungerar nämligen mycket uttorkande, och kan därför skapa irritation. Så det rekommenderar jag inte till någon om det inte skall placeras lokalbehandlande efter en klämd papel (finne) och det låter du väl bara din hudterapeut göra?