' rel='stylesheet' type='text/css'>
Maila din fråga till: hej@dayspa.se RSS

Torra läppar

FRÅGA

Hej! Jag undrade bara varför jag får så torra läppar på vintern? Tack!

Mvh, Malin Stenström

SVAR

Jag har fått en fråga vid flera tillfällen den senaste veckan om vad man kan göra åt torra läppar. Jag förstår att det kan vara ett jobbigt problem då vi kvinnor gärna fokuserar mycket på läppar. Det ska helst vara plutiga, mjuka och matcha färg med naglar och kläder. Men eftersom huden på läpparna är tunnare än någon annanstans på kroppen så gör det att läpparna lätt blir sköra och spricker när de blir uttorkade.

Det kan finnas många orsaker till att läpparna blir torra. Det kan vara allt ifrån sol, vind, kyla och torr luft. Salt, syrlig och starkt kryddad mat. Olika bakterie- och virusangrepp. Det kan också i vissa fall vara så att du själv orsakar det med att hela tiden slicka på läpparna. Det naturliga skyddet på läpparna kan försvinna då saliven innehåller ett enzym för matsmältning vilket absorberar fukt och kan ge dig torra och nariga läppar. Du kan även få problem om du inte dricker tillräckligt med vatten, blir du uttorkad i kroppen resulterar det ofta med torra läppar som ett tecken på att du behöver få i dig mer vätska. Näringsbrist kan också göra att vi får problem med att bibehålla fukten i läpparna på ett riktigt sätt. Det kan även ibland vara allergi som är orsaken till problemet.

Många försöker lösa problemet snabbt med att använda lipsyl men det är viktigt att vara medveten om att lipsyl i vissa fall förhindrar de torra läpparna från att återfuktas. De känns bättre eftersom läpparna för stunden känns friska men på längre sikt så har man inte löst problemet. 

ENKLA TIPS

Det yttre hudlagret av dina läppar absorberar fukt väldigt lätt, men torkar också ut lika lätt. Solen kan verka väldigt uttorkande på dina läppar. Detta beror på att läpparnas hud saknar melanin och kan då inte blockera några UV-strålar. Därför bör du använda en läppbalsam som innehåller solskyddsfaktor, som ger ett bra skydd mot solen.

Om du är en person som gärna smörjer dina läppar regelbundet, se till att använda ett bra läppbalsam och inte de som innehåller vaselin eller paraffin (mineraloljor) som kan ha motsatt effekt – läpparna blir i stället torrare och du måste smörja på nytt. Det kan alltså göra saken ännu värre, du får ännu torrare läppar än du hade innan. Använd istället produkter som innehåller naturliga ingredienser gjort på vegetabiliska oljor som gör läpparna mjuka sådana oljor brukar bl.a. vara bivax, olivolja och e-vitamin. 

Torra läppar kan bero på uttorkning så att få i sig mycket vätska är viktigt.

Undvik även produkter som kan orsaka allergi. Ibland kan torra läppar vara en allergisk reaktion. Prova att inte använda kosmetika, parfym eller för mycket hårvårdsprodukter och se om läget förbättras.

Det är viktigt att bli av med döda hudceller och det finns olika sätt att försiktigt peela läpparna. Du kan använda en varm handduk eller en tandborste för att försiktigt gnugga bort död hud från läpparna. Man kan även göra egna peelingar med hjälp av socker och honung. I behandling kan man be om en lyxig och supereffektiv läpppeeling och läppmask. Missa inte det. 

Vitaminbrist kan också ge symtom på torra spruckna läppar. Försök att få i dig åtminstone A-vitamin, C-vitamin E-vitamin och B-vitamin.

Ett annat tips är att äta omega 3 och 6. Det ger kroppen naturliga fettsyror och det smörjer huden inifrån. Jag har ätit det i tio år och jag kan helt ärligt säga att jag inte har haft varken torr hy eller torra läppar på tio år. Men jag undviker också att använda onaturligt lipsyl och jag dricker mycket vatten varje dag.

Tobias Ollén March 05, 2013 0 taggar (visa)