' rel='stylesheet' type='text/css'>
Maila din fråga till: hej@dayspa.se RSS

Milier

FRÅGA

Jag har vita runda bollar under ögonen, vad är det? 

SVAR

Det kallas för milier och kännetecknas just av vita knottror i ansiktet. Det är talg som är inkapslad i hård bindväv och saknar en poröppning. Ofta sitter dessa vid ögonområdet men de kan även förekomma i övriga ansiktet.

Under behandlingar får vi ofta se kunder med milier. Vissa vet om det själva och mår dåligt av det, andra har inte ens märkt av dem. Några har runt hela ögonen, andra någon enstaka ut på kinden eller ögonlock, eftersom de saknar utförsgång ska du ej klämma dessa.

Vi tar bort dem med ett sterilt instrument kallat lansett. En sorts kanyl. Man kan även ta bort dessa med laser. Men enklast är att boka tid och speciellt be om att du vill ta bort milier. Hudterapeuten öppnar upp huden runt miliern med hjälp av lansetten och klämmer försiktigt ut talget. (Det här skall inte göras själv då det kan orsaka små onödiga ärr)

En stor bov i detta är ofta för feta krämer. Många krämer har för stora molekyler för att de ska kunna gå ner i hudlagerna. Använder man sådan kräm vid ögonen täpper det lätt till. Det är ett ganska vanligt misstag att kunder har smörjt in sin dagkräm även runt ögonpartiet. När de investerat i en bra ögonkräm uppkommer inte milierna något mer. Milier kan även vara ärftligt. 

En del säger att man kan smörja med jojoba olja för att få bort milier. Jag är riktigt förtjust i jojobaolja och använder det till mycket just för att den inte täpper till, men jag vågar inte påstå att detta funkar. Men vill du pröva så ta en liten droppe och massera in miliern med det några gånger om dagen och förhoppningsvis med tiden mjukas talget upp och kroppen kan ta upp materialet. Men jag rekommenderar mycket hellre att gå till oss eller en hudläkare så öppnar vi upp dem med lansett eller kanyl.

Alex Thorstrand September 11, 2013 0 taggar (visa)